Vijver en koi

Informatie over vijvers en koi

Vijveraanleg

Een vijver is de blikvanger in uw tuin. U wilt natuurlijk dat deze blikvanger bestaat uit mooi helder water én enige jaren mee kan. Op deze pagina geven wij een overzicht van de vier belangrijkste vijvertypes, inclusief de belangrijkste verschillen in aanleg.

Siervijvers

Naar schatting zijn er in Nederland en België samen circa 1,2 miljoen grotere of kleinere tuinvijvers, die ook wel ‘siervijvers’ worden genoemd. Er zijn heel wat verschillende keuzemogelijkheden bij de bouw van uw siervijver.

De meeste  siervijvers worden door ons gemaakt met behulp van speciale op maat gemaakte vijverfolie. Dit is het goedkoopst, het gemakkelijkst, beschikt over een lange levensduur en is vrij eenvoudig te repareren bij eventuele lekkages. Daarna wordt een keuze gemaakt voor de randafwerking, die ervoor zorgt dat het folie geen schade ondervindt van UV straling. Zo kunt u kiezen uit een natuurlijke afwerking met stenen, begroeiing of met behulp van hardhout. Vervolgens zijn er verschillende manieren om het water in uw vijver op de juiste manier te filteren waardoor u een goed biologisch evenwicht en helder water realiseert.

Koivijvers

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen een siervijver en een koivijver. Ten eerste heeft de koi-vijver het doel om uw koi gezond te houden. Omdat een koi een snelgroeiende vis is die veel afval produceert, is het belangrijk om een zuurstof rijke omgeving te creëren met de juiste waterkwaliteit. Daarbij zijn er eisen ten aanzien van de de grootte van de koivijver, zo moet deze minstens 1,5 meter diep zijn. Deze verschillen dragen ertoe bij dat er goed moet worden nagedacht over het filtersysteem, de watertoevoer, afvoerleidingen en verwarmings- en waterbehandelingsapparatuur.

Afhankelijk van uw budget, kunt u voor verschillende constructies kiezen. Zo bestaat de mogelijkheid om een eenvoudige vijver te maken van folie, wat in verschillende samenstellingen en dikten verkrijgbaar is. Voor meer informatie over vijverfolie, stuur een e-mail

De vijver in de winter en najaarsonderhoud

Het onderhoud van de vijver in het najaar is belangrijk. De basis voor een mooie vijver in de zomer legt u namelijk al in de herfst. Een vijver in de winter heeft niet zoveel onderhoud nodig maar er zijn een paar zaken waar u rekening mee moet houden.

Najaars-onderhoud en wintertips vijver:

Tuincentrum d'n Heikant

De groenste vingers van Laarbeek?
Die vind je bij Tuincentrum D`n Heikant.

Openingstijden

  • Maandag 08.00 - 18.00 uur
  • Dinsdag 08.00 - 18.00 uur
  • Woensdag 08.00 - 18.00 uur
  • Donderdag 08.00 - 18.00 uur
  • Vrijdag 08.00 - 20.00 uur
  • Zaterdag 08.00 - 17.00 uur

Contact

Bakelseweg 1
5735 SC Aarle-Rixtel
Copyright © 2021-2024 Tuincentrum d'n Heikant. Disclaimer
Creatief online met Creatievelink