Tuinkalender

Tuintips voor het gehele jaar

Tuintip januari

Januari is de maand waarin tuinwerkzaamheden voornamelijk uit het snoeien en rooien van bomen bestaan.
Bij open weer — als het niet vriest — kan al begonnen worden met de aanleg van uw tuin. Er wordt nog niet beplant, maar de voorbereidende werkzaamheden kunnen al aanvangen. Hierbij kunt u denken aan het leggen van bestrating en het plantklaar maken van uw tuin. In maart kan het gras worden gelegd, en de tuin worden aangeplant.

Tuintip februari

In februari kondigen de eerste bloeiende lentebodes het voorjaar aan: de sneeuwklokjes, crocussen en vroegbloeiende narcissen. Ook de Chaenomeles, Hamamelis, Viburnum en enkele Prunussoorten staan in volle bloei.
Deze maand worden de meeste snoei- en rooiwerkzaamheden afgerond, en worden de voorbereidingen getroffen voor het beplanten en de aanleg van uw gazon.

Tuintip maart

Maart is de beste maand om uw tuin aan te planten en voorjaarsklaar te maken. De borders kunnen worden bemest en gespit en de zomerbloeiers zoals de rozen, buddleia (vlinderstruik) en hydrangea (hortensia) kunnen worden gesnoeid.
Een handige tip: maak nu foto’s van de bloeiende bollen in de borders. Als u dit najaar nieuwe bollen gaat bijplanten, kunt u aan de hand van de foto’s zien waar er ruimte is!

Tuintip april

Het voorjaar is aangebroken, en nu is het tijd voor de aanleg van uw gazon. In april is de temperatuur perfect om het gazon op te knappen. U kunt het gazon verticuteren, bemesten, doorzaaien en afstrooien met een speciale dressing. Of het hele gazon spitten, bemesten en opnieuw leggen met graszoden. Dit zijn de laatste weken waarin bomen geplant kunnen worden, nu ze nog niet zijn uitgelopen.
April is tevens het moment om uw terras te reinigen. De groene aanslag op de tegels wordt met een hogedrukspuit (zonder bestrijdingsmiddelen!) schoongespoten. Uw terras wordt weer als nieuw.
Kijk uit met het buiten zetten van kuipplanten die de winter binnen hebben gestaan. De laatste nachtvorst kan ze alsnog beschadigen. Houd dus de weerberichten in de gaten, en dek de planten af zodra er gewaarschuwd wordt voor nachtvorst.

Tuintip mei

In mei zijn de bloembollen uitgebloeid. Haal de uitgebloeide bloemen er snel af, dan kan de bol in de grond nog even doorgroeien. Bind het loof bij elkaar en schoffel het pas af als het begint te verdorren. Tulpen kunnen niet in de grond blijven zitten, want die zijn gevoelig voor kwadegrondziekte. U kunt ze weggooien of nog even in de grond laten doorgroeien, het loof laten afsterven en dan oprooien. Dan kunt u ze in het najaar opnieuw planten.
In de tweede week van mei — na IJsheiligen — is het doorgaans over met de nachtvorst. U kunt zonder zorgen de kuipplanten weer buiten zetten. Het is wel verstandig ze te verpotten in verse potgrond. Dit komt de groei en bloei ten goede.
Rond deze tijd komen de onkruiden in uw gazon tot bloei. Wij kunnen met milieuvriendelijke middelen, en tegen relatief lage kosten, het onkruid voor u bestrijden.

Tuintip juni

Juni is de snoeimaand voor de buxus, de taxus en de beukenhaag. Door rond de langste dag te snoeien volstaat voor de buxus één snoeibeurt per jaar. De taxus en beukenhagen moeten in september nog een keer worden gesnoeid, zodat de haag een strakker aanzicht behoudt. De ligusterhagen zijn in mei al gesnoeid, en zijn over ruim een maand opnieuw aan de beurt.
De rozenborders komen nu ook in volle bloei. Als de rozen zijn uitgebloeid, snoei ze dan terug tot het eerste vijftallige blad (vlak onder de bloem zijn de bladen drietallig). Ook voor de rhododendrons is het goed de uitgebloeide bloemen er uit te breken, mits de struik niet te groot is. Hierdoor kunnen de groeipunten die vlak onder de uitgebloeide bloem zitten, sneller uitgroeien.

Tuintip juli

Is het deze maand warm en droog? Zorg er dan voor dat het gazon en de borders voldoende water krijgen. U kunt het best eens per week veel water geven, in plaats van meerdere keren per week een klein beetje.
Net als veel van onze klanten gaan ook onze hoveniers met vakantie — niet allemaal tegelijk, dus u kunt op ons blijven rekenen. We richten ons deze maand voornamelijk op het onderhouden van tuinen. Terwijl u op uw vakantiebestemming bent, kunnen wij voor u het gazon maaien.

Tuintip augustus

De komende maanden is het aan te bevelen om eens goed in uw tuin rond te kijken naar eventueel snoeiwerk, de border die u eventueel gaat veranderen of bestrating die niet meer zo goed ligt. Maak er nu (digitale) foto’s van, dan kunnen we die op een later tijdstip heel goed gebruiken bij de herinrichting van uw tuin.

Tuintip september

De grootste warmte is weer achter de rug. Nog even en de borders kunnen alweer worden aangeplant voor volgend jaar.
Door de hoge luchtvochtigheid groeit uw gazon weer wat sneller. Er moet dus ook iets vaker gemaaid worden. Als u plannen heeft om uw gazon te vernieuwen, dan is dit de tijd om dat aan te pakken. Het nieuwe gras kan nog prima aangroeien voor de winter.

Tuintip oktober

Oktober is de beste maand om te planten en te verplanten. Groenblijvende heesters kunnen dan namelijk nog vast wortelen voor de winter. Daarnaast kunnen nu de borders alvast worden aangeplant en bemest. Voor het onderhoud van de tuin is het zaak om het gevallen blad van het gazon te ruimen. Blad dat in de borders valt kunt u laten liggen; gedurende de winter zorgt het voor een extra bescherming voor de vaste planten.

Het wordt weer tijd om de kuipplanten naar binnen te halen, nu de kans op nachtvorst snel groter wordt. Geef de planten een klein beetje mest en als u bijvoorbeeld de oleander of agapanthus op een beetje zonnige plaats in huis of serre kan zetten, bloeien ze weer rond januari of februari. Tussen nu en december moeten de berk, (vleugel)noot, esdoorn en druif worden gesnoeid.

Tuintip november

Dit is de laatste maand van het jaar waarin u nog kunt beplanten. Voor het onderhoud van de tuin is het zaak om het gevallen blad van het gazon te ruimen. Blad dat in de borders valt kunt u laten liggen; gedurende de winter zorgt het voor een extra bescherming voor de vaste planten.

Het wordt weer tijd om de kuipplanten naar binnen te halen, nu de kans op nachtvorst snel groter wordt. Geef de planten een klein beetje mest en als u bijvoorbeeld de oleander of agapanthus op een beetje zonnige plaats in huis of serre kan zetten, bloeien ze weer rond januari of februari. Tussen nu en december moeten de berk, (vleugel)noot, esdoorn en druif worden gesnoeid.

Tuintip december

We gaan weer de winter in! Dit zijn de laatste weken waarin we de tuin helemaal winterklaar maken. Het laatste blad wordt geruimd, de borders worden teruggezet en het laatste beplantingswerk wordt afgerond. Er wordt tot komende maart niet meer beplant.

December is ook de laatste maand waarin de berk, (vleugel)noot, esdoorn en druif gesnoeid kunnen worden. In januari is vaak de sapstroom al dermate op gang gekomen dat snoeien niet meer verantwoord is.

Tuincentrum d'n Heikant

De groenste vingers van Laarbeek?
Die vind je bij Tuincentrum D`n Heikant.

Openingstijden

  • Maandag 08.00 - 18.00 uur
  • Dinsdag 08.00 - 18.00 uur
  • Woensdag 08.00 - 18.00 uur
  • Donderdag 08.00 - 18.00 uur
  • Vrijdag 08.00 - 20.00 uur
  • Zaterdag 08.00 - 17.00 uur

Contact

Bakelseweg 1
5735 SC Aarle-Rixtel
Copyright © 2021-2024 Tuincentrum d'n Heikant. Disclaimer
Creatief online met Creatievelink