Home » Snoeien – rozen
werkwijze, tijdstip en voorjaarssnoei
Rozen
bestaan er in heel veel vormen en kleuren. Deze koningin der bloemen beloont ons ieder jaar met een pracht aan bloemen op voorwaarde dat we de plant juist snoeien en onderhouden.
De meeste rozen bloeien van ongeveer half juni tot eind oktober. Sommige variëteiten zijn herbloeiend (remonterend) en bloeien iets langer.
De roos is een doorlevende plant. Deze kan meerdere jaren na elkaar blijven leven en bloeien. De roos is in onze streken meestal winterhard. Bij heel strenge winters is het aangewezen om de roos wat te beschutten.
Rozen zijn er in honderden kleuren (variëteiten of rassen) en in vele vormen; de bodembedekkende roos, de struikroosroos, de stamroos, de heesterroos, de liaanroos.
Ook de bloeivorm kan verschillen:
Enkelvoudige bloemen; bijvoorbeeld de wilde rozen; Rosa canina, Rosa rugosa.
Grootbloemigen; bijvoorbeeld Thee-hybriden vb. : ‘Sabine’ (roze kleur)
Trosbloemigen; meer bloemen per stengel vb. : ‘Schneeuwitchen’ (wit), ‘Nina Weibull’ (rood)
Kleinbloemigen; veel kleine roosjes op 1 tak vb. : Rosa ‘The Fairy’
Gevuldbloemigen: een gevulde “dubbele bloem” vb. : bij sommige Engelse rozen of bij sommige Meilland rozen.
De nieuwe bloemen komen op takken die nog hetzelfde jaar gegroeid zijn: dus op de pas gemaakte scheuten. Dit wil zeggen dat men de rozen gerust “kort” mag snoeien.
Bij klimrozen moet je eerst een “gesteltak” kweken en pas daarna snoeien.
Rozen snoeien
Voor je aan het snoeien gaat is het noodzakelijk om je te voorzien van een degelijke, kwaliteitsvolle, goed snijdende snoeischaar. Besteed in de maanden voor het snoeien aandacht aan het onderhoud van je snoeigereedschap; slijpen van het lemmet, inoliën. Dit verhoogt zeker het snoeiplezier.
Daarnaast is het noodzakelijk je te voorzien van een degelijk, liefst diklederen paar handschoenen. Dit om pijnlijke prikken en splinters in de vingers te voorkomen.
Bij het snoeien van rozen is het aan te raden om niet je beste en mooiste wollen trui te dragen, draag dus aangepaste kledij.
Indien je met bovenstaande raadgevingen rekening houdt zal je zeker veel plezier beleven aan het jaarlijks snoeien van je rozen.
Snoei van de struikroos.
Wintersnoei:
Met de wintersnoei bedoel ik dat de rozenstruik een beetje wordt ingesnoeid tot op ongeveer 40 cm hoogte. Hierbij worden de rozenbottels weggesnoeid zodat er geen energie meer gaat naar het vormen van het zaad. Wie echter deze bottels graag ziet mag deze snoei overslaan.
De struik staat er iets “netter bij, dit is ook een moment waarbij men kan groencompost tussen de rozenstruiken leggen.
Voor mezelf is deze snoei echter ook het moment om de rozen en de plaats waar ze staan nog een onderhoudsbeurt te geven; wieden, de grond goed los maken met de cultivator.
Ook een mogelijkheid is het aanbrengen van een mulchinglaag rond de oculatie, met bijvoorbeeld boomschors of verhakseld snoeihout. (De oculatie is de plaats waar de rozenonderstam is “geoculeerd” of gegriffeld met een variëteit.)
In de winterperiode (rond februari) kan men ook eventueel een onderhoudbemesting inwerken, liefst met een organische meststof. De roos van een bemesting voorzien is eigenlijk wel noodzakelijk om een mooie gezonde en krachtige roos te verkrijgen.
Soms zit er in dit dode hout reeds een larve van een rups.
Takken insnoeien tot op twee ogen.
Lentesnoei
De eigenlijk snoei van de struikroos gebeurt best bij het begin van de lente; maart, na de strengste vorst.
Snoeimethode:
Verwijder eerst alle dode bruine hout. Soms zit er in dit dode hout reeds een larve van een rups.
Let er op dat er rond de basis van de roos geen andere planten staan, bijvoorbeeld een bodembedekker. Zorg ervoor dat de oculatie vrij wordt gemaakt, zodat er zich later nieuwe scheuten vanuit de oculatie kunnen vormen.
Verwijder alle grondscheuten zo diep mogelijk; dit is wildopslag afkomstig van de wilde wortel.
Snoei de takken in tot op twee ogen. Snoei liefst op een oog naar buiten toe gericht. Verwijder alle zwakke, dunne takjes want deze geven toch zwakke, weinig of niet bloeiende scheuten.
Zorgen na de snoei
Verwijderen van de mulchinglaag indien nodig, rond de roos onkruidvrij maken.
Rond maart – april kan een lichte bijbemesting gegeven worden om de noodzakelijke hergroei te bevorderen.
In de vroege lente kan men de rozen eens spuiten met een zacht schimmeldodend middel tegen de valse meeldauw en de roestziekte.
Rozen hebben ook vaal last van bladluizen. Spuit hiertegen met een zacht insectendodend middel.
In de nazomer kunnen de uitgebloeide rozen weggesnoeid worden om nog een nabloei te bevorderen.
Ik wens je alvast veel bloemen en veel plezier met je prachtige rozenaanplanting!