Snoeien – Hortensia

Home » Snoeien – Hortensia

img

HORTENSIA’S SNOEIEN

 

Hortensia’s snoeien vereist de nodige kennis over de groei en bloemontwikkeling van de plant. Verkeerd Hortensia’s snoeien kan resulteren in een jaar geen bloemen.Met gewone hortensia wordt meestal Hydrangea macrophylla bedoeld. Het is de typische hortensia met bolvormige bloemen, waarvan zowel redelijk winterharde tuinvormen bestaan als zachte kamerplanten, meestal éénkleurig in roze, rood, wit of blauw.

hortensia-3-26264

Hydrangea macrophylla

Er is nog een andere hortensia die hier erg op lijkt en die eveneens in vele cultivars te koop is. Dat is Hydrangea serrata. Deze twee hortensia’s verschillen wel wat de standplaats betreft, niet qua snoei. Hydrangea serrata heeft meer last van de zomerdroogte en moet dus wel zeker in de halfschaduw worden geplant. De snoei van zowel ‘gewone’ Hydrangea macrophylla als van Hydrangea serrata is ingewikkelder dan die van de andere hortensia’s. Ik probeer het uit te leggen in een achttal stappen:Laat de struik, met de verwelkte bloemen, zolang mogelijk onaangeroerd. Late lentevorst heeft dan minder vat op de planten.Snoei in het begin in principe zo weinig mogelijk. Ga na een jaar of twee, drie als volgt te werk.In de lente, niet voor maart, april gaat u tak voor tak na waar de knoppen zitten.Een tak met een eindknop, dus helemaal aan de top, knipt u niet in. U kunt wel de verwelkte bloemen aan de zijtakjes wegknippen.Als de verwelkte bloemen bovenaan een stevige tak staan, knipt u de tak door, juist boven het bovenste paar gezonde knoppen.Als dat gebeurd is, knipt u bij oudere struiken de oudste takken tot tegen de grond weg. Die takken zien beduidend grijzer dan de jongere.Ingevroren, nog jonge takken snoeit u steeds terug tot op een gezond knoppenpaar.Tenslotte mag u alleen een-, twee-, en driejarige takken overhouden. Vierjarige worden onherroepelijk weggesnoeid.wanneer u de gewone hortensia’s te diep snoeit, krijgt u heel veel blad en geen bloei en dat is de klacht van vele onervaren hortensiabezitters.Er betaat trouwens nog een andere hortensia met bolronde bloemen.

struik_hortensia

Hydrangea arborescens ‘Annabelle

Dat is Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, een 1 tot 1,25 m hoge en brede struik met witte bolvormige bloemen, met een diameter van ruim 20 cm. De bloemen verbloeien naar olijfgroen. Deze hortensia bloeit op het hout dat in het voorjaar wordt aangelegd. Deze Hydrangea kunt u in tegenstelling tot de gewone hortensia in maart tot 30 cm van de grond insnoeien. Omdat zijn bloemknoppen niet kunnen bevriezen is Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ een prima struik voor streken met veel vroege en late nachtvorst zoals Kempen en de Ardennen.Heel anders is de snoei van de houthortensia of Hydrangea paniculata. U kunt de houthortensia in het voorjaar tot ongeveer tien cm boven de grond terugsnoeien. Na verloop van vele jaren ontstaat een grillige verdikking waaruit elk jaar nieuwe takken ontstaan. Het is ook mogelijk om de houthortensia hoger te snoeien en zo echte gesteltakken te doen ontstaan, waaruit elk jaar nieuwe bloemtakken groeien. De outhortensia kan ook op stam worden gesnoeid. Oudere exemplaren kunnen een hoogte van 2,5 meter bereiken. De houthortensia heeft witte bloemen. In Nederland wordt hij pluimhortensia genoemd. In onze streken gebruiken veel mensen de term ’schapenkoppen’. Eind augustus verkleuren de bloemen langzanerhand naar een donker roze. Meestal wordt de variëteit ‘Grandiflora’ aangeboden. Als u stevig snoeit, krijgt u grotere bloemen.Een recentere introductie in de kwekerijen in Nederland is Hydrangea quercifolia, letterlijk de ‘eikenbladige hortensia’. Hij heeft een prachtig blad dat fraai verkleurd in de herfst. De bloemen zijn wit, maar niet zo spectaculair. Hydrangea quercifolia kan diep worden teruggesnoeid. Hoger wordt de Hydrangea sargentiana, een hortensia met grote vlakke bloemschermen. Hij is na enkele jaren winterhard en kan op beschutte plekken 2 meter hoog worden. Snoeien kan, zoals bij houthortensia of de ‘gewone’ hortensia, als u de struik lager wilt houden.De klimhortensia, Hydrangea petiolaris, verlangt in principe geen snoei. De verwelkte bloemen kunnen in ieder seizoen weggeknipt worden.

TERUG