Snoeien – Druiven

Home » Snoeien – Druiven

img

Druiven snoeien

De beste periode om de wintersnoei van de druif uit te voeren is van half december tot half januari. Een bekend fenomeen bij het snoeien van druiven is het “bloeden”.Van een druif is bekend dat hij eeen heel sterke sapstroom heeft. Deze komt zeer vroeg in het seizoen op gang. Bij zacht weer zelfs al in februari.
Wanneer je de druif te laat snoeit zal de plant gaan bloeden. Uit de afgekipte takken zal dan het plantsap stromen. Dit kan in het voorjaar behoorlijk heftig zijn en de plant verzwakken. Het snoeien kan dan beter uitgesteld worden tot in de zomer wanneer de plant volop in blad zit.

 

blauwe-druiven_kl3

 Bij het snoeien van druiven is het belangrijk onderscheidt te maken tussen hoofdranken en zijscheuten. Je kunt de plant zo laten ontwikkelen dat je hoofdtakken (ranken) hebt met daaraan zijtakken (scheuten) waar de vruchten aan kunnen groeien. De hoofdranken moeten een onderlinge afstand hebben van z’n 50 cm. Alle takken die niet gaan dienen als hoofdrank  kun je op voorhand al weg snoeien.
Zijn de hoofdranken bepaald dan kunnen vervolgens de zijscheuten van de hoofdrank gesnoeid worden. Alle dunnen scheuten (minder dan een 1

/2 cm doorsnee) kunnen geheel weggenomen worden. De restende scheuten dienen een onderlinge afstand te hebben van 20-30 cm. Het te veel aan scheuten kun je ook weer in zijn geheel wegknippen.
De nu nog overgebleven scheuten ga je inkorten op 2-3 ogen. Een oog is een verdikking op de tak waar een blad of een scheut uit zal ontwikkelen. Is het lastig voor je om dit te onderscheiden dan kun snoeien op zo’n 10 cm vanaf de hoodrank dan zit je meestal wel aardig goed.

TERUG