Snoeien – Buxus

Home » Snoeien – Buxus

img

BUXUS SNOEIEN

buxusbollen

Al jaren achtereenvolgend staat Buxus in de top 10 van meest verkochte tuinplanten. Hij is mateloos populair bij vele tuinliefhebbers. En dat is natuurlijk niet voor niets.

Het is een makkelijke plant die zich prima leent voor allerlei toepassingen in de tuin. Buxus wordt nooit toegepast in losse vorm maar uitsluitend in snoeivorm. Veruit het meest wordt hij gebruikt als heg(je). Andere toepassingen zijn de buxusbol of buxuswolk maar ook als gesnoeide vorm zien we hem regelmatig toegepast.

Hoe Buxus knippen ?

Het knippen dient vooral vaak te gebeuren. De meeste tuinliefhebbers beperken het aantal knipbeurten tot 2 keer in het jaar. Wil je echt mooie buxus in je tuin dan moet je minimaal 4 keer in het seizoen gaan knippen. Vooral voor grotere exemplaren is dit van belang. De plant wordt hierdoor veel voller en sterker. Bovendien geven ze een veel mooier beeld.

Een probleem bij te snel gegroeide en te weinig geknipte buxusbollen is dat ze bij regen-en sneeuwval uitzakken waardoor er een gat in de bol onstaat. Ook als je begint met een kleine maat plant ga je hem dus al regelmatig snoeien voor de stevigheid. Je behoeft de plant alleen niet geheel terug te knippen tot op de oude snede. Anders kan je nooit groter komen.

Wanneer Buxus knippen ?

IMG_0178Knip de eerste keer al vrij vroeg in het seizoen, zo begin mei. Hou daarna de groei in de gaten. De volgende knipbeurten doe je telkens als de nieuwe scheutjes zo’n 4 à 5 cm lang zijn. In de periode van felle zonneschijn (jul.-aug.) is het belangrijk niet geheel terug te knippen tot op de oude snede. Maar iets hoger. Dit voorkomt verbranding(bruinverkleuring).

De eerstvolgende knipbeurt na deze periode kan je dan weer terug naar de oorspronkelijke kniphoogte. Na half september is het verstandig de buxus niet meer te knippen anders heeft de plant niet meer de tijd om voldoende af te harden voor de winter.

TERUG